gin kopen

Gin-wijsheid: waarop te letten bij het kopen van verschillende gin-merken

Gin is een sterke drank die bij veel mensen goed in de smaak valt. Of je het nu puur drinkt of verwerkt in een heerlijke cocktail, gin is een drankje dat populair is. Met de vele gin merken op de markt, is het misschien lastig om te bepalen welke gin je koopt. In deze blog delen we daarom een aantal tips waar je op moet letten bij het kopen van gin merken.

Botanicals

Een van de belangrijkste ingrediënten van gin zijn de botanicals, oftewel de kruiden die gebruikt worden om de gin zijn smaak te geven. Elk gin merk heeft zijn eigen mix van botanicals en hierdoor varieert de smaak van de gin sterk. Ben jij een fan van frisse en citrusachtige smaken? Kies dan voor een gin met veel citrusschillen, zoals grapefruit- of limoenzeste. Maar als je meer van kruidige en pittige smaken houdt, ga dan voor een gin met jeneverbes, kardemom of peper.

Herkomst

Gin komt oorspronkelijk uit Nederland, maar ook Groot-Brittannië en Spanje staan bekend om hun ginproductie. De herkomst van de gin heeft soms invloed op de smaak en kwaliteit van het drankje. Zo wordt London Dry Gin, de meest bekende gin soort, gemaakt in Londen en zijn er speciale regels voor de productie. Maar er zijn ook veel andere gin merken van over de hele wereld die de moeite waard zijn om uit te proberen.

Alcoholpercentage

Het alcoholpercentage van gin kan sterk variëren. Meestal ligt het percentage tussen de 37,5% en 50%. Hoe hoger het percentage, hoe sterker de smaak van de gin wordt en hoe minder je nodig hebt om je drankje een extra kick te geven. 

Prijsklasse

Wil je gin kopen? Dan zie je al snel dat er verschillende prijsklassen zijn; van goedkope supermarkt gin tot exclusieve gin soorten met een hoog prijskaartje. Als beginnende ginliefhebber is het een goed idee om te beginnen met een goedkopere gin, zodat je uitzoekt wat je lekker vindt. Er is namelijk niets mis met een betaalbare kwaliteits gin-mix. Als je al wat meer ervaring hebt, kan je eventueel meer geld uitgeven aan wat luxere gins om je gincollectie verder uit te breiden.

Cocktail combinaties

Als laatst bedenk je wat voor cocktails je graag zou willen maken met gin. Zo zijn er bijvoorbeeld gin merken die erg goed combineren met citrus mixdranken en andere die geschikt zijn voor pittige mixjes. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de gin smaak en de combinaties met mixdrankjes. Zo wordt je cocktail helemaal afgemaakt en heb je een heerlijk drankje om van te genieten.

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog genoeg informatie voor het kiezen van een lekkere gin.