kerstattentie personeel

5 voordelen van breinbrekers

Het spelen van breinbrekers kan soms best frustrerend zijn. Het zijn vaak van die puzzels waar je in het begin denkt dat het onmogelijk is om op te lossen. Vaak los je daarom niet de puzzel in een keer op, wat voor veel mensen frustrerend kan zijn. Door meerdere keren eraan te beginnen heb je elke keer weer een frisse blik tijdens het puzzelen. Alleen wat is dan het voordeel van zo’n puzzel? In dit artikel geef ik 5 voordelen van het puzzelen van breinbreker.

  1. Ontspanning

Vaak wordt er gedacht dat een breinbreker alleen frustratie met zich mee brengt. Wat soms ook het geval is, maar over het algemeen brengt het vooral ontspanning met zich mee. Doordat je jezelf volledig moet concentreren op de puzzel word je vaak helemaal ontspannen. Dit komt doordat je op dat moment niet nadenkt over dagelijkse verantwoordelijkheden of problemen. 

Merk je toch dat je gefrustreerd raakt tijdens het puzzelen, leg dan de breinbreker even weg en begin over een paar uur weer opnieuw. Hierdoor heb je weer een frisse blik en los je vaak veel sneller de puzzel op.

  1. Concentratie verbeteren

Door het spelen van breinbrekers moet je intensief concentreren en niet snel afgeleid raken. Dit vraagt veel concentratie en doorzettingsvermogen. Door dit vaak te doen tijdens het puzzelen zal je merken dat je ook minder snel afgeleid raakt tijdens je werk of studie. Door vaak breinbrekers te spelen wordt het steeds makkelijker om goed op je werk te concentreren.

  1. Verhoogt jouw IQ

Door je hersenen voor verschillende uitdagingen te zetten kan je jouw IQ verbeteren. Dit komt doordat je hersenen sneller moeten gaan werken om de breinbreker op te lossen. Naast dat je hiermee je IQ kan verbeteren is het ook goed voor het tegengaan van dementie en Alzheimer. Het oplossen van dergelijke raadsels heeft een positieve werking op de hersenen waardoor de kans op verschijnselen van dementie of Alzheimer wordt verkleind. 

  1. Geheugen 

Bij het oplossen van de breinbreker is het ook belangrijk om goed te onthouden welke opties je al geprobeerd hebt. Hierdoor ontwikkel je jouw geheugen en zal jouw geheugen verbeterd worden. Wat ook positieve werking heeft voor het weren van dementie en Alzheimer. 

  1. Altijd beschikbaar

Een groot voordeel van breinbrekers is dat je het altijd, overal en niet tijdsgebonden kan doen. Je kan je breinbreker op elk moment weg leggen en later weer verder oppakken. Kan je bijvoorbeeld maar 10 minuten spelen? Dat kan makkelijk dan pak je het later weer verder op. Ook kan je de meeste breinbrekers alleen doen, je bent dus niet afhankelijk van andere mensen. Waardoor het veel makkelijker is om te spelen dan spelletjes waar je meerdere mensen voor nodig hebt.